Extension delay at town train station

A modern steel and glass extension at Portlaoise Train Station has been delayed after council planners rejected Iarnród Eireann’s application.

A modern steel and glass extension at Portlaoise Train Station has been delayed after council planners rejected Iarnród Eireann’s application.

Construction was due to begin this Autumn, with most of the work to have been completed by Christmas.

Irish Rail want to build a new waiting room on the southbound platform, and ticket machines on both sides of the railway.

The main station building, a protected structure, is to get a steel and glass screen wall, giving commuters protection against the elements.

Work will be delayed by at least two months, as a new application has not yet been lodged.

The application was deemed invalid by council planners, who said the site was not marked properly, insufficient site notices were up and agent’s details were not given.

IE will not estimate the cost of the works until a contractor is approved, but say it is part of a “multi million euro investment” across the network.

They say they are “endeavouring to provide additional car parking” at the station, and are looking a “a number of options to provide additional car parking”.

A planning application had been lodged four years ago by Irish Rail to extend the carpark but was withdrawn.